Canada’s Hon. David Kilgour Writes to Moldova’s Parliament

Hon. David Kilgour is a Canadian former Secretary of State for Asia Pacific, Parliament Member, and lawyer. He has long been dedicated to the cause of human rights around the world and China, in particular, and is co-author of Bloody Harvest: The Killing of Falun Gong for their Organs.

Below is his letter to the Moldovan parliament following the cancellation of Shen Yun’s performances in Chisinau

Scrisoare deschisa Membrilor Parlamentului din Republica Moldova


HON. DAVID KILGOUR
OTTAWA, CANADA
Re: Spectacolele SHEN YUN 2010 in Chisinau

Stimati Membri ai Parlamentului,

Sunt onorat sa va trimit recomandarile mele pentru compania Shen Yun Performing Arts. Fiind un mare admirator al culturii antice chineze cat si un spectator fermecat de multe din reprezentatiile Shen Yun in Canada, va recomand acest spectacol ca o experienta inaltatoare unica.

Aceasta companie artistica, cu sediul la New York, ce promoveaza cultura traditionala autentica a Chinei, este independenta de orice partid politic. In spectacolele lor, ei prezinta legende cu radacini adanci in cultura chineza, de inspiratie divina din traditiile buddhiste si taoiste ale Chinei antice. Ei readuc acele traditii ca un mesaj in zilele noastre, care educa si imbogatesc spectatorii prin evocarea unor scene pozitive despre virtute, compasiune si puterea spiritului uman. Spectacolul include si prezentari legate de persecutia Falun Gong si puterea spiritului uman care aflat sub ghidarea divina depaseste imprejurarile potrivnice.

În 2009, SHEN YUN a susţinut 42 de spectacole în 16 oraşe din 12 ţări europene şi toate au fost de mare succes: Anul acesta a avut loc al patrulea turneu in Europa (http://ro.SHENYUNperformingarts.org) si de fiecare data a devenit din ce in ce mai triumfator.

Pe 24 februarie, pentru cel de-al treilea an consecutiv, Parlamentul European a găzduit în sub auspiciile vicepreşedintelui Parlamentului European, Edward McMillan-Scott, o ceremonie dedicată turneului european al SHEN YUN Performing Arts. Puteti vedea un film video al discursului de deschidere al Presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek la: http://www.ntdtv.com/xtr/b5/2010/02/25/a400471.html#video Discursul vicepresedintelui Parlamentului European, Edward McMillan Scott este la: http://epochtimes- romania.com/articles/2010/03/article_75393.html.

Inteleg ca partidul-stat din China emite presiuni asupra dumneavostra si a tarii pentru a bloca spectacolul. Asemenea presiuni din partea ambasadei chineze au existat in multe tari, in care oficialii ambasadei invocau pretextul ca relatiile de prietenie dintre China si acea tara vor fi in pericol daca se da voie acestui spectacol sa aiba loc. Totusi, din experienta mea, cand aceste amenintari nu erau luate in seama, asa cum s-a intamplat in cele mai multe dintre tari, nu avea loc nici o consecinta economica notabila. Regimul chinez este dependent de comert si materie prima din intreaga lume pentru propria lor bunastare.

Atat dumneavostra cat si cetatenii tarii dvs. va amintiti fara indoiala asemenea practici din partea regimurilor dictatoriale/totalitare din trecut. După Analiza Periodică Universală de anul trecut asupra Chinei efectuată de Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, situatia drepturilor omului din China a fost criticata sub multe aspecte, dar guvernul chinez a respins imediat majoritatea recomăndarilor făcute de alte guverne.

In 2006, David Matas, un reputabil avocat Canadian de drepturile omului, impreuna cu mine, am scris un raport de investigatie in legatura cu persecutia practicantilor Falun Gong in China. Raportul poate fi accesat pe pagina mea de web, la: www.david-kilgour.com. Acest studiu a fost actualizat in cartea noastra Bloody Harvest-The killing of Falun Gong for their organs („Recoltarea Sângeroasă: Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru Organele lor”), publicata in toamna anului 2009.

Am fost invitat sa vorbesc despre investigatia noastra in plenul unui comitet al Parlamentului European in Strasbourg, saptamana aceasta. Aceasta este doar una din multele prezentari pe care David Matas si cu mine le-am sustinut in parlamentele si centrele de drepturi ale omului in intreaga lume din vara anului 2006.

Practicantii Falun Gong astazi reprezinta doua treimi din victimile prin tortura si jumatate din cei inchisi in lagare de „re-educare prin munca” din China. Concluzia principala a cartii noastre este ca „se continua si astazi extragerea neconsimtita de organe de la practicantii Falun Gong, pe scara larga”. Am concluzionat ca guvernul Chinei si agentiile sale din numeroase parti ale tarii, in special in spitale dar si in centre de detentie si „tribunale ale poporului ” au trimis la moarte din 1999 un numar mare dar necunoscut exact de prizonieri de constiinta Falun Gong.

Shen Yun Performing Arts este o companie culturala din America de Nord, formata din artisti de inalta tinuta ce doresc sa faca cunoscuta cultura antica autentica a Chinei si sa ofere un spectacol inaltator publicului. Speram ca nu veti incuraja persecutia si veti intampina compania in capitala dumneavoastra.

Va multumesc,

Cu sinceritate,

“David Kilgour”

Membru al Parlamentului Canadian (1979-2006)

Secretar de stat pentru Asia-Pacific (2002-2003)

Telefon: 001 613 747 7854, Ottawa

David Kilgour’s site


Leave a Reply